Steun Nieuw Rotsoord

Stichting Nieuw Rotsoord is voor een groot deel afhankelijk van giften. Elke bijdrage, hoe klein ook, is van harte welkom. U kunt ons steunen met een donatie op NL74 RABO 01034.32.248 t.n.v. Stichting Nieuw Rotsoord te Utrecht.

woensdag 26 november 2014

Hoera, per direct weer open!!!!!

Nieuw Rotsoord is vandaag, woensdag 26 november, weer open. En dat vieren we meteen maar met een pannenkoekendag!
De afgelopen dagen moesten alle kinderboerderijen in het land in verband met de vogelgriep sluiten, maar het ministerie van Economische Zaken heeft deze maatregel nu teruggedraaid. Wel moeten de kippen nog opgehokt blijven en mogen ook de volièrvogels niet in contact kunnen komen met wilde vogels. Want het vogelgriepvirus wordt waarschijnlijk via overvliegende trekvogels verspreid. De volières zijn daarom met zeil afgedekt.

zondag 23 november 2014

Mogelijk tot 21 december dicht!

De vogelgriep in Nederland speelt ons parten. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft besloten dat alle kinderboerderijen 21 dagen lang gesloten moeten blijven voor het publiek. Dit betekent dat wij naar verwachting pas zondag 14 december weer open mogen. Voor de goede orde: op Nieuw Rotsoord heerst gelukkig geen vogelgriep; de maatregelen zijn puur preventief.

donderdag 20 november 2014

Helaas, weer dicht!

Na een dag open te zijn geweest, moeten we helaas weer sluiten. Want opnieuw is in Nederland bij een pluimveebedrijf vogelgriep aangetroffen. Dit betekent niet alleen dat er in heel het land geen eieren en kippen meer mogen worden vervoerd, maar ook dat alle kinderboerderijen van de overheid dicht moeten. Als zich verder geen nieuwe besmettingshaarden aandienen, mogen wij aanstaande zondag om 14 uur open.

zondag 16 november 2014

Kinderboerderij tijdelijk gesloten!

Helaas, net als alle andere kinderboerderijen in het land is ook Nieuw Rotsoord tot woensdag 11.30 uur gesloten voor publiek. Dit in verband met de vogelgriep, die is uitgebroken op een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater). Het gaat om een uiterst besmettelijk ziekte, die dodelijk is voor kippen. Omdat de ziekte van dier op mens kan worden overgebracht, heeft de Nederlandse overheid besloten dat kinderboerderijen uit voorzorg tot woensdag 11.30 uur moeten sluiten.


woensdag 5 november 2014

Op naar groene nieuwbouw!

Het hoofdgebouw van Nieuw Rotsoord is dringend aan vervanging toe. Inmiddels is een grote groep enthousiaste vrijwilligers en andere betrokkenen al druk bezig plannen voor een - uiteraard ecologisch verantwoorde - nieuwbouw te maken. Die komen tot stand in een zogeheten stakeholdersgroep. Daarin zitten onder meer vertegenwoordigers van Nieuw Rotsoord, (groot)ouders, vrijwilligers, scholen, het Nivon, Hoograven Duurzaam!, volkstuinenvereniging Briljant, Tafelboom, de gemeente en architect Richel Lubbers van Byrt Architecten. Zij hebben hun eerste wensen voor de nieuwbouw al kenbaar gemaakt. Dit Programma van Wensen (PvW) vormt de leidraad voor de locatie, het uiterlijk en de inrichting van het gebouw.
In de stakeholdersgroep neemt de gemeente een belangrijke plaats in, want zij is eigenaar van het huidige gebouw en het terrein. Wijkwethouder Lot van Hooijdonk brengt deze maand een bezoek aan Nieuw Rotsoord om de situatie met eigen ogen te bekijken. Hopelijk wordt dan ook snel duidelijk hoeveel de gemeente Utrecht kan bijdragen.
Ondertussen werkt de stakehodersgroep de plannen verder uit. Om nog meer inspiratie op te doen gaat zij vrijdag 7 november op excursie om diverse ecologische bouwwerken te bekijken en de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen. Twee weken later, op 21 november, zal de groep tijdens een ontwerpdag de sfeerbepalende elementen en kenmerken benoemen, nagaan of de ontsluiting moet worden aangepast en de bouwwijze (bijvoorbeeld strobalen- of houtskeletbouw) bespreken. De vormgeving en inrichting van het nieuwe gebouw komen in december ter sprake.
Wie nog ideeën heeft en/of zijn of haar steentje wil bijdragen, kan contact opnemen met Ria Buts (die u vaak achter de bar van Nieuw Rotsoord aantreft), Angelique Jacobs (beheerder van Nieuw Rotsoord) of procesbegeleider Ad de Regt.

zaterdag 1 november 2014

Groen dak staat als een huis!

Het was een zware klus tijdens de Natuurwerkdag, maar dankzij een enthousiaste groep vrijwilligers en de hulp van de specialisten van Solar Sedum uit Amsterdam kan het groene dak op het kippenhok annex schapenstal gaan groeien en bloeien. Vijftig vierkante meter extra groen op Nieuw Rotsoord betekent ook vijftig vierkante meter extra bloemetjes voor de bijen en vlinders! Bovendien isoleert zo'n groen dak uitstekend!
Met dank aan het GroenDichterbij Fonds, dat dit schitterende project financieel mogelijk heeft gemaakt.